Бивши амбасадор Велике Британије у Сирији Питер Форд је током гостовања на Си-Ен-Ену изјавио да се не слаже са тезама које понављају представници тзв. западне коалиције у вези са догађајима у Сирији.

 

 

На самом почетку је водитељ прочитао Трампову изјаву о улози Башара ал Асада у хемијском нападу на невине цивиле.

 

«Ово је констатација чињеница, зар не?», рекао је он дипломати.

 

«Ово је констатација митова, а не чињеница», рекао је Форд.

 

«Не знамо истину. Оно што нам је заиста потребно је истрага, јер постоје две верзије догађаја. Првоа — Америчка верзија. Друга — уобичајено бомба бачена на побуњеничко складиште са хемијским оружјем. Не знамо која је тачна верзија. Сетите се, исто је било и у Ираку. Стручњаци, специјалне службе, политичари — сви су била потпуно уверени да Садам има оружје за масовно уништење. Какве нам све доказе нису изнели. Слике, дијаграми… све је лаж. Све! Можда сни сада нису у праву. Само траже изговор да нападну Сирију. И, да, немојмо да се лажемо. То што се десило, само отвара пут за друге хемијске нападе, неће их искоренити!»

 

 

Водитељ је покушао да спаси ситуацију: «Такве изјаве се поклапају са оним што је рекла Русија, а не са општим међународним одговором. Ви сте у овоме заједно са Русијом, а министар одбране Мајкл Фелон је убеђен да постоји довољно доказа да подржи ову акцију. Зашто сте, онда, ви сте у мањини?!»

 

 

Фордов одговор: «Зато што ја размишљам кад анализирам ситуацију и покушавам да будем објективан и, с обзиром на претходно искуство, имам у виду Ирак, јасно је да не можемо веровати на реч тзв. стручњака. Они имају свој дневни ред, своје приоритете.

 

Враћајући се на главну тему. Ово није крај. Британију ће вероватно умешати у овај сукобу. А после овога Трамп је дао џихадистима хиљаду разлога да исценирају такве операције. Види се већ сада да је ово веома успешно прошло, да уз помоћ наивних медија изазову брзу реакцију Запада.

 

Највероватније, они (џихадисти) организују операције, сличан претходном (што је документовано у Уједињеним нацијама у августу 2016.), када је хемијски напад хлора покушао да прође са што злочинима режима (Асада).

 

Запамтите моје речи! Ово кажем овде и сада! Све ово се мора догодити! А онда ће одмах милитанти да кажу да нас Асад изазива, после чега би ми требало да се свом силом обрушимо на Сирију. Запамтите, све ће то бити лаж! »

 

Затим је лидер покушао да исправи ту тему мало. «Ви сте озбиљан стручњак у овој области, као и бивши британски амбасадора вас у Сирију,» — обратио се он свом госту. «Знате Башара ел Асада, његов режим, његову земљу. Шта мислите каква ће бити његова реакција на оно што се дешава?»

 

«Асад се може назвати тешким и жестоким, али он није луд» — узвратио је Форд. «Шта ће му оваква главобоља? Не даје тај напад никакву војну предност. Место у коме се десио нема никакав војни значај. Нема никакве логике уопште у свему томе. То је и наљутило Русе. Да, све је ово веома неубедљиво!

 

И сви ми плаћамо за то. Цена нафте ће расти. Највероватније ће се хемијско оружје користити чешће, не ређе.»

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;