Изградња монументалног руско-српског верског и културног центра у Бањалуци трајно ће обележити наше постојање на овим просторима, рекао је данас председник Републике Српске Милорад Додик након потписивања уговора о даривању земљишта Грађевинског предузећа /ГП/ «Крајина» црквеној општини Бањалука, за градњу овог објекта.

 

 

Додик је рекао да ће овај центар у насељу Крајина имати површину од око 6.500 метара квадратних.

Он је навео да ће наредни корак бити формирање одбора за изградњу, након чега ће се обратити Руској православној цркви у вези са пројектовањем, како би добили објекат који ће бити духовни, верски и културни центар.

«Центар ће уз цркву имати и друге садржаје који ће моћи да промовишу руску културу», рекао је Додик.

 

Он је додао да је идеја о изградњи српско-руског православног храма стара 100 година, те да је поносан што припада савременицима који ће ту замисао спровести у дело.

 

«Данас потписани уговор недвосмислено упућује на то да је земљиште пренесено Српској православној цркви, која ће се, сходно процедурама и поштујући законе, обратити надлежним институцијама и Граду Бањалука за добијање дозвола за изградњу таквог центра», рекао је Додик у Бањалуци.

Он је најавио да ће у изградњи овог центра, који је био тема његовог састанка са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом, бити ангажовани локални потенцијали, али и људи и институције из Србије и Русије.

Додик је изразио задовољство да су у вези са изградњом руско-српског верског и културног центра решени имовинско-правни односи, те да ће град Бањалука, с тим у вези, преузети на себе трошкове свих комуналних и других дажбина.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем најавио је да би изградња темеља овог духовног центра и српско-руског храма могла да почне у јулу наредне године, када се навршава 100 година од страдања руске царске породице Романов.

«Мислимо да ћемо тим поводом освештати темеље, а могуће је да урадимо и више од тога», рекао је владика Јефрем.

Директор ГП «Крајина» Борко Ђурић је у име акционара те фирме пренео речи њиховог поноса што су у прилици да буду део оваквог грандиозног пројекта који би требало да продуби односе српског и руског народа.

«Настојаћемо да као градитељи на најбољи начин реализујемо овај пројекат», рекао је Ђурић.

Саветник у Амбасади Русије у БиХ Петар Фролов изразио је задовољство што је почела реализација овог пројекта, те изразио очекивање да ће дочекати отварање овог центра.

 

 

СРНА

Тагови: ; ;