Више од половине ирачких породица су у опасности од глади, саопштила је агенција УН и упозорила на «незабележене нивое рањивости» становништва током вишегодишњих сукоба.

 

фото: АФП/ Бета

 

Светски програм за храну (WFP) саопштава да већина породица у земљи неће бити способна да се прехрани уколико се цене основних животних намирница повећају или борбе ескалирају, преноси Ројтерс.

 

Конфликт и нестабилност су угушили производњу хране у Ираку, фармери се све више суочавају са недостацима семена и ђубрива, а многи су били присиљени да напусте своје земљиште или продају животиње.

 

Студија коју су заједнички урадили WFP и ирачка влада показује да 2,5 одсто становништва, односно 800.000 људи, леже сваке ноћи гладна у кревет.

 

Постоји забринутост да се ова цифра може повећати, јер две трећине интерно расељених и више од половине Ирачана који живе у својим кућама једва да имају за прехрану.

 

Скоро 75 одсто ирачке деце испод 15 година раде како би помогли својим породицама, уместо да иду у школу, наводи WFP.

 

Студија је базирана на анкети више од 20.000 породица у градским и сеоским насељима широм земље, а урађена је пре напада на Мосул, коалиције коју подржавају САД.

 

Од почетка те офанзиве у октобру прошле године, чији је циљ протеривање Исламске државе из тог града, више од 300.000 цивила је напустило Мосул.

 

 

Танјуг

 

Тагови: ; ; ; ;