Представници породица убијених и несталих Срба до сада послали у Сарајево 30 захтева за ексхумације. Због немара Тужилаштва БиХ може десити и да животиње разнесу кости настрадалих

Фото: faktor.ba

Процес тражења посмртних остатака убијених Срба у протеклом рату, поготово на подручју Федерације БиХ, већ годинама стоји у месту. Само у Сарајеву још се трага за 250 тела убијених Срба, док је укупни број несталих Срба за којима се трага у БиХ преко 1.600. Тужилаштво БиХ, како кажу саговорници «Новости», не одговара на захтеве из Републике Српске за ексхумацијама.

 

— Већ годинама у Тужилаштву БиХ стоји 30 захтева за ексхумације највише на подручју Федерације БиХ — каже за «Новости» Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих РС.

 

Он наводи да се због оваквог немара Тужилаштва БиХ може десити и да животиње разнесу кости настрадалих и због тога је код ексхумација потребна и санација терена.

 

— Од кад је 2011. године Тужилаштво БиХ преузело процес ексхумација од кантоналних и окружних тужилаштава, почели су проблеми. Често је изговор да Тужилаштво БиХ нема новца за ексхумације, па је РС тражила да се овај процес врати на окружна и кантонална тужилаштва, да би се тако лакше пронашао новац из већ постојећих буџета, али нема одговора — каже Којић.

 

Ово је, додаје Којић, пре свега хумано питање, јер породице очекују посмртне остатке најмилијих, а Тужилаштво БиХ не издаје наредбе годинама.

 

— Пошто нема ексхумација, то представља и један вид опструкција истрага ратних злочина над Србима. Само на примеру Сарајева, где је у десет предратних општина страдало преко 4.000 Срба, а где се још трага за стотинама несталих, имамо пример да Тужилаштво БиХ не ради свој посао — каже Којић и додаје да је Сарајево српска гробница.

 

Члан Колегијума директора Института за нестале БиХ Милутин Мишић каже да се српске масовне гробнице налазе на још најмање пет локација у Сарајеву, у насељима Алипашино поље, Казани, Јошаница, Отока и Млађеново гробље.

 

— Тужилаштво БиХ опструише ексхумацију у Алипашином пољу, јер је тамо постојао логор за Србе, а било је и неколико случајева «сумњивих самоубистава» у којима су истраге обустављене, а људи у току ноћи нестајали — навео је Мишић.

 

ОДГОВОР НАДЛЕЖНИХ

Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ, каже за «Новости» да се све ексхумације спроводе по предвиђеној динамици, заједно са Институтом за нестале особе БиХ и Међународном комисијом за тражење несталих ИЦМП.

 

 

Аутор: С. МИШЉЕНОВИЋ
Извор: «Новости»

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;