Програми ЦИА за сајбер шпијунажу, о којима је Викиликс објавио податке у марту, повезани су са 40 шпијунских операција у 16 земаља.

 

 

То је прва јавна процена глобалних хакерских операција америчке обавештајне агенције, саопштила је компанија за компјутерску безбедност „Симантек“.

 

Програми који се помињу у подацима које је Викиликс недавно објавио повезани су са електронским инфилтрирањем међународних, финансијских, енергетских и аерокосмичких организација широм света, саопштила је та компанија са седиштем у Калифонији, преноси АП.

 

Као и многе безбедносне фирме, „Симантек“ до података долази посредством својих клијената, али није пружила више детаља како се не би спекулисало о идентитету особа или организација које су у то умешане.

 

„Кад је реч о регионима, Блиски исток је најзаступљенији међу циљаним земљама“, рекао је истраживач Дик О‘Брајен.

 

 

Када је Викиликс почео да објављује податке о програмима за сајбер шпијунажу почетком марта, објаснио је како су ти програми узети из Центра за сајбер обавештавање ЦИА.

 

Америчка влада је после тога то скоро јавно признала, а недељу дана касније, председник Доналд Трамп је на телевизији рекао:

 

 

„Само желим да људи знају да је ЦИА хакована и да је много тога однето“, подсећа америчка агенција.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;