Амерички државни секретар Рекс Тилерсон објавио је ултиматум Русији којим од Москве тражи да се сврста на страну САД и земаља које о Сирији имају исто мишљење као и САД, или да се приклони Ирану и сиријском председнику Башару ел Асаду.

 

 

Тилерсон је, кренувши на пут за Москву после хитних састанака у Италији са високим дипломатама, почео и са увередама рекавши «да је нејасно да ли Русија можда није узела за озбиљно своју обавезу да Сирију очисти од хемијског оружја, или је пак само неспособна за то», преноси АП.

 

«То, међутим, мртвима није много важно», истакао је амерички државни секретар.

 

«Не можемо да дозволимо да се то поново догоди. Желимо да ублажимо патње сиријског народа. Русија може бити део те будућности и да игра важну улогу. Или може да одржи савез са том групом, за шта верујемо да на дуже стазе неће ићи на руку руским интересима», закључио је Тилерсон.

 

САД се, како је навео, надају да ће Русија одустати од подршке сиријском председнику Башару eл Асаду «јер су га акције као што је прошлонедељни хемијски напад лишиле сваког легитимитета» те да ће Москва схватити да је стала на страну «непоузданог партнера», преноси Ројтерс.

 

Према Тилерсоновим речима, јасно је да САД не виде никакву улогу Асада у будућости Сирије нити у било каквом мирном решењу за ту ратом разорену земљу, с обзиром на то да је он, како је рекао, изгубио легитимитет.

 

«Свима нама је јасно да владавини Асадове породице долази крај. Међутим, питање како се та владавина завршава и питање саме транзиције могло би бити веома важно, по нашем мишљењу, за трајност и стабилност у уједињениј Сирији», истакао је Тилерсон.

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;