Осам чланова терористичке ћелије из Централне Азије ухапшено је у вези са експлозијом у метроу у Санкт Петербургу. Заплењено је оружје, изјавио је директор ФСБ Александар Бортњиков.

 

 

Бортњиков је образложио да је шесторо ухапшено у Москви, а двоје у Петрограду. Терористи су имали при себи велику количину оружја и муниције коју су запленили припадници полиције.

 

„Заплењена је велика количину оружја. У току је потрага за могућим саучесницима и организаторима“, рекао је он.

 

 

Руске службе безбедности су 2016. спречиле укупно 16 терористичких аката у девет руских градова, чиме су елиминисале 46 међународних терористичких ћелија, додао је Бортњиков.

 

Бортњиков је нагласио да компаније које користе рад миграната у Русији теба да предузму већу одговорност за побољшање ефикасности противтерористичких мера.

 

„Истовремено, како је показала истрага у метроу Санкт Петербурга, рад који се обавља још увек у пуној мери не задовољава основним изазовима“, рекао је Бортњиков.

 

 

Дана 3. априла на потезу између метро станица „Сенски трг“ и „Технолошки институт 2“ у Санкт Петербургу дошло је до експлозије. Друга експлозија на станици „Трг устанка“ успела је да се избегне захваљујући благовременом откривању импровизоване експлозивне направе маскиране као аутомобилски апарат за гашење пожара. Према последњим извештајима, у експлозији је погинуло 14 особа.

 

 

Извор: Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ;