Десетине хиљада људи изашло је на улице Будимпеште да протестује због владине политике која изгледа ограничава академске слободе и застрашује НВО.

 

 

Сматра се да су недавно усвојени амандмани на мађарски закон о високом образовању уперени против Централноевропског универзитета (ЦЕУ) који је основао амерички милијардер Џорџ Сорош у Будимпешти.

Новим законом су промењени прописи којима се регулише статус 28 страних универзитета у Мадјарској, а ЦЕУ тврди да су неке одредбе директно уперене против овог универзитета и да би га могле натерати на затварање.

Мађарски посланици ускоро ће разматрати предлог владајуће Фидес странке премијера Виктора Орбана којим ће се тражити од невладиних организација које примају више од 7,2 милиона форинта (24.450 долара) годишње из иностранства, да се региструју са властима.

Током данашњег скупа био је препун Трг хероја, један од главних обежја Будимпеште.

Сорошев идеал «отвореог друштва » у супротности је са Орбановим ставовима.

Око 70.000 људи окупило се и у недељу на улицама Будимпеште у знак подршке Централноевропском универзитету (ЦЕУ) Џорџа Сороша.

Пореклом Мађар, милијардер Сорош је 1991. године основао ЦЕУ, који тренутно похађа 1.400 студената из 108 земаља.
Новим законом су промењени прописи којима се регулише статус 28 страних универзитета у Мађарској, а ЦЕУ тврди да су неке одредбе директно уперене против овог универзитета и да би га могле натерати на затварање.

Мађарски премијер је раније изјавио је ЦЕУ «вара» и да има неправедну предност над мађарским универзитетима, јер су његове дипломе прихваћене и у Мађарској и у САД и јер нема студентски град у земљи порекла. ЦЕУ је акредитован у америчкој држави Њујорк, али тамо нема студентски град, док сви други страни универзитети у Мађарској имају студентски град у земљи порекла.

Закон предвиђа да се америчка и мађарска влада договоре о новим условима рада Универзитета. Ако не буде постигнут договор, ЦЕУ неће моћи да упише нове студенте од 1. јануара 2018. и мораће да заврши образовне активности до 2021.

 

 

БЕТА

Тагови: ; ; ;