Русија данас слави Дан космонаута. На данашњи дан, дванаестог априла давне 1961. године с космодрома „Бајконур“ изведен је први лет у космос. На орбиту око Земље руски носач ракете извео је свемирски брод Восток, којим је управљао Јуриј Алексејевич Гагарин.

 

Јуриј Гагарин је 12. априла 1961. године постао први човек који је отпутовао у космос у свемирској летилици Восток 1.

 

Према различитим испитивањима јавног мњења, Јуриј Гагарин се налази на списку најпознатијих Руса, заједно са Лењином, Достојевским, Чеховом, Солжењицином, Путином.

Гагарин је 12. априла 1961. године отпутовао у космос.  Тога дана људи су се грлили и плакали од среће.

 

Један руски блогер се нашалио да је веома рано схватио значај Гагариновог лета јер је тог дана његов деда заборавио да га покупи из обданишта. Толико је био фасциниран подвигом совјетског народа.

Јуриј Гагарин и Фидел Кастро

Чак и познати совјетски спикер Јуриј Левитан је једном признао да је скоро плакао пред микрофоном само два пута о животу: када је читао вијест о капитулацији Хитлерове Њемачке, и када је Гагарин отпутовао у космос

„Ако већ постојим, желим да будем први“

Много тога је написано и речено о Јурију Гагарину, тако да је чак постао својеврстан мит. Али најбитније је оно што је Гагарин говорио о себи: „Ја сам обичан совјетски човек“.

Неколико дана пред полетање он је писао супрузи Ваљи:

 

„Верујем у технику, она неће издати. Али дешава се да човек падне на равној подлози па сломи себи врат. Али ја у то не верујем. И током лета би могло да дође до квара. Ако се то буде десило, молим те, Ваљуша, не умри од туге. Живот је живот. Чувај наше ћерке, воли их као што их ја волим» написао је  Гагарин.

 

«Ипак се надам да никад нећеш видети ово писмо и да ће све бити у реду. Досад сам живио поштено, и надам се да сам доносио барем неку корист људима. У детињству сам прочитао речи пилота Валерија Чкалова: ’Ако већ постојим, желим да будем први‘. И ја покушавам да будем први.“, додао је Гагарин у писму упућеном својој супрузи.

Извор Википедија/Спутник

Тагови: ; ; ;