Немачки парламент подржао је пројекат гасовода „Северни ток 2“ и сматра да његова изградња не би требало да се потчињава законодавству Европске уније, изјавио је председник Комитета за економију и енергетику немачког Бундестага Петар Рамзауер.

 

 

„Руски гас ће играти изузетно важну улогу у смањењу коришћења угља у производњи струје приликом преласка Немачке са нуклеарне енергије“, рекао је он.

 

Реализујући тај пројекат, како је рекао, биће повећана количина гаса која се допрема у Немачку, са 55 до 110 милијарди кубних метара гаса годишње, што је једнако потребама земље.

 

Рамзауер је такође прокоментарисао и трећи енергетски пакет ЕУ, који не дозвољава једној те истој компанији да се бави и експлоатацијом и транспортом гаса, рекавши да се та регулатива односи искључиво на гасовод који се налази на територији ЕУ, а не на онај део који иде по дну Балтичког мора.

 

„Постоје бројни противници овог пројекта, почев од Источне Европе и Европске комисије, па све до САД. Међутим, они се воде политичким мотивима, а не економским“, истакао је он.

 

Немачки политичар је такође рекао да се и поједине немачке партије противе изградњи овог пројекта, попут „Зелених“, али све остале фракције подржавају „Северни ток 2“.

 

 

 

СПУТНИК

Тагови: ; ;