«Косовска министарка за дијалог» Едита Тахири изјавила да дијалог Београда и Приштине не може бити настављен док се Рамуш Харадинај не врати из Француске где од јануара чека одлуку суда о екстрадицији.

«Дијалог са Београдом може да се настави тек после ослобађања Харадинаја и његовог повратка на «Косово», а пошто «Скупштина Косова» укине Резолуцију о прекиду преговора», рекла је Тахири одборницима и подсетила на то да је дијалог допринео да Косово потпише Споразум о стабилизацији и придруживању.

«Влада Косова сматра да је Бриселски дијалог дао значајне резултате и да су сви споразуми постигнути у складу са «Уставом Косова»», рекла је Тахири.

Харадинај, бивши премијер и лидер терористичке Ослободилачке војске Косова ухапшен је 4. јануара на француском делу аеродрома у Базелу по Интерполовој потерници Србије због ратних злочина.

Француска: Одложена одлука о Харадинају, Харадинај: Француско судство верује «српској пропаганди»

Посланици у косовском парламенту су почетком марта усвојили резолуцију којом траже безусловно ослобађање Рамуша Харадинаја и прекид дијалога са Београдом до испуњења тог захтева.

 

Мондо

Тагови: ; ; ; ;