У организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе РС, Борачке организације РС и Општине Вишеград, на узвишењу Стари град у Вишеграду је откривен руски крст, спомен обележје подигнуто у знак сећања на Русе погинуле у редовима Војске РС.

Председник Председништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић је том приликом рекао да је планирано да крст буде откривен на данашњи дан када се у РС обележава Дан руских добровољаца.

Крст је висок пет и по метара, тежине 400 килограма, а донирало га је Удружење ветерана „12 април” из Косовске Митровице. Подигнут је уз благослов свештенства црквене општине Вишеград.

Удружења породица жртава из периода агресије на БиХ и представници Бошњака у Вишеграду изградњу крста на брду изнад ћуприје Мехмед-паше Соколовића сматрају провокацијом и наставком продубљивања мржње и ратних рана које су на овом подручју веома дубоке. Као одговор на пројекат Борачке организације, чији су чланови градили руски крст на Старом граду, они су најавили да ће на левој обали Дрине, на локацији Буткове стене, изградити споменик у облику љиљана у знак сећања на око 3000 жртава злочина у Вишеграду.

Дан сећања на руске добровољце – 12. aприл

На вишеградском војничком гробљу Мегдан је претходно одржан парастос погинулим руским добровољцима и положени венци на споменик који је на овом гробљу раније изграђен.

Према подацима Владе РС, у редовима ВРС је од 1992-1995 године ратовало око 700 руских држављана, а од 37 погинулих њих 7 је живот изгубило на подручју Вишеграда, преноси Танјуг.

Ката

 

 

 

 

 

Извор Политика

Тагови: ; ; ;