Влада Албаније усвојила је Предлог закона о заштити националних мањина у којем је наведено да се националним мањинама у тој земљи сматрају Грци, Македонци, Власи, Роми, Египћани, Црногорци, Бошњаци и Срби.

 

Албанија први пут доноси овакав закон, а његово доношење условила је Европска унија наставком преговора за чланство у тој организацији.

 

«Овај закон регулише остваривање права припадницима националних мањина у Албанији, у складу са одредбама Устава Албаније, Оквирне конвенције Савета Европе за заштиту националних мањина ратификоване 1999. године и међународних уговора из области људских права», наводи се између осталог у тексту Предлога закона.

 

Припадници мањина треба да поштују правну државу, територијалну целовитост и суверенитет Албаније.

 

Законом се гарантује представљање и неговање култура националних мањина, етничких, језичких и верских карактеристика и традиција, као и права у идентификацији и образовању.

 

У члану 3 закона наводи се да су националне мањине сада формално признате законом, на иницијативу Владе и на предлог министра унутрашњих послова, а на основу захтева представника мањина.

 

Према попису становништва, у Албанији живи 155, а незванично око 40.000 Срба.

 

 

 

Тагови: