Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да се не може сложити са квалификацијом да се у Сребреници у јулу 1995. године десио геноцид.

Грујичић је нагласио да поштује сваку жртву и да никада није негирао да се у Сребреници десио злочин, али да се не слаже са квалификацијом тог догађаја.

Он је указао да је Хашки трибунал у првим пресудама рекао да су погинуле 8.372 особе, у пресуди првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу било је 3.000 и нешто, па 5.000…

Грујичић каже да му није проблем да уђе у Меморијални центар у Поточарима јер саосећа са свима.

Коментаришући то што је Организациони одбор и ове године поручио да сви који негирају геноцид нису добродошли, Грујичић каже да је очигледно да није добродошао свако ко има супротан став.

«Ћамил Дураковић никада није признао да је иједан Србин погинуо у Сребреници, није обишао ниједно српско стратиште, а могао је бити начелник Сребренице. Ни његови претходници нису учинили ништа од тога. Мене су васпитавали да не заборавим, али да опростим» — рекао је Грујичић за Телевизију Н1.

Он је нагласио да не жели да се бави питањима која ће довести до раздора међу грађанима.

«Верујем да ће историја показати, али да ћемо ми из боље будућности гледати историју и прихватити је једноставније. Треба да се окренемо тренутној ситуацији, живим људима и њиховим животима» — сматра Грујичић.

Он каже да су у Сребреници владале предрасуде о њему, створила се бојазан да ће се нешто десити, неко је очекивао да ће Бошњаци отићи, да ће ситуација бити кризна, а десило се потпуно супротно.

«Десило се да ме прихвате Бошњаци, као и Срби, као свог комшију, добронамерног суседа који живи ту са својом породицом и жели амбијент променити набоље» — истиче Грујичиић.

 

 

СРНА

Тагови: ; ;