Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, говорећи о ракетном нападу САД на Сирију, подсетио је на претходне војне операције Вашингтона широм света укључујући и напад на суверену СР Југославију, који је изведен без сагласности Савета безбедности УН.

 

«Када је реч о Сирији, разговарали смо о историјским чињеницама и Рекс ми је рекао да је он нов човек у америчкој администрацији, те да не жели да се бави прошлошћу. Међутим, свет је такав да, уколико не учимо из историје, ништа нећемо постићи ни у будућности», рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном у Москви.

 

С тим у вези, руски дипломата се осврнуо и на бившег југословенског председника Слободана Милошевића «због кога је НАТО започео рат у центру Европе и тиме најгрубље прекршио повељу УН и Хелсиншки завршни акт»“, преноси Спутњик.

 

«Бомбардован је репетитор на Авали, што је војни злочин по свим тумачењима Женевске конвенције, бомбардовани су стамбени делови градова, гађана је и Амбасада Кине, мостови и возови. Тек након два месеца, када је већ понестало муниције и циљева, те земље су се обратиле Савету безбедности»“, истакао је Лавров.

 

Он је као пример навео и бившег ирачког лидера Садама Хусеина, кога су обесили након инвазије на Ирак, као и убиство либијског вође Муамера Гадафија.

 

«Експерименте засноване на свргавању диктатора већ смо видели и веома добро знамо како се завршавају. Позитивних примера не могу да се сетим. Због тога, када је реч о Сирији, Русија не игра на карту појединца, као што је Асад, већ се залаже за договор свих зараћених страна. Дијалог мора бити инклузиван, а судбином земље треба да се баве искључиво Сиријци“», закључио је Лавров.

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;