Служба безбедности Украјине одлучила је да на пет година забрани улазак на територију ове земље тројици чланова Српске радикалне странке Александру Шешељу, те Миловану и Дубравку Бојићу, због учешћа на свечаности поводом «припајања Крима Русији», потврдио је амбасадор Украјине у Београду Олександар Александрович.

 

 

«Према добијеним информацијама, делегација СРС-а, као и представници других партија Србије, учествовали су у такозваним свечаностима поводом припајања Крима Русији на којима су се отворено и званично изјашњавали за подршку и признавање Крима као дела територије Русије», навео је Александрович у писаној изјави достављеној медијима.

Он је додао да су ова лица позивала и на успостављање билатералних контаката између Србије и Крима, те да су на тај начин прекршила украјински Закон о привремено окупираним територијама.

«Учинили смо све да не дође до таквих ситуација које не иду у прилог нашим пријатељским односима, али је очигледно игнорисање закона и наших обраћања од ових политичара и у исто време и народних посланика Србије», навео је амбасадор Украјине у Београду.

Он је додао да је иста казна изречена и представницима других држава који су учествовали у овим догађајима и на тај начин прекршили законодавство Украјине.
«Украјина ће и убудуће осудити сваки покушај кршења закона земље независно од тога ко је починилац таквог злочина. Даћемо све од себе да не допустимо другим земљама да кваре историјски пријатељске односе два народа која, за разлику од неких других, никад нису издала или изневерила један другог», навео је Александрович.

Тагови: ;