Садашњи приступ Запада Русији, који подразумева да се мора ићи „грудима на медведа“, није и неће бити успешан, оценила је за The Times писац говора бившег британског Премијера Дејвида Камерона Клер Фогс.

Она отворено предлаже западним лидерима и државама да признају Путинов его и да се помире са његовом опседнутошћу успостављању националне гордости Русије. Она сматра да је некорисно настојање Запада да „медведу покаже мишиће“.

„То подразумева упућивање изазова медведу и тражење уступака од њега. То је разумно, али неће дати резултате јер не узима у обзир важну околност — психологију човека који и јесте Русија“, каже Фогс, додајући да Путин приликом сусрета са светским лидерима демонстрира силу и она сматра да то није случајно.

Као добар пример је навела сусрет руског Председника са немачком канцеларком Ангелом Меркел, током кога је гошћу „упознао“ са својим лабрадором иако зна да се она боји паса.

Фогс је уверена да је Путин опседнут величином Русије, да жели да поново учини великом и да је зато припојио Крим и припремио најскупље Олимпијске игре у досадашњој историји.

„Ако таквог човека сатерате у ћошак, он ће одговорити само појачавањем непријатељства. Медвед је већ показао нокте. Руска амбасада је на свом Твитер налогу већ поменула прави рат“, тврди она.

„За Запад је много паметније да Призна и Путина и његову рањивост. Руском лидеру, како је говорио Сун Цу, треба дати прилику да одступи преко златног моста. Упутити Русији изазов било би безумно. Ако Путин буде морао да бира између понижавајућег одступања и заоштравања односа са Западом, прибојавам се и да претпоставим чему ће он дати предност“, закључила је Фогс.

Ката

Тагови: ; ;