Западни медији нису видели у Тилерсоновој посети Русији знаке загревања односа

Страни медији су не слажу о исходу посете америчког државног секретара Рекса Тилерсона Русији. Неки медији су известили да су приметили благе знаке загревања односа, али већина њих је признала,  да разлике о кључним питањима између Москве и Вашингтона остају.

 

Подсетимо у среду у Москви, амерички државни секретар Рекс Тилерсон је  разговарао са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим, а након тога и са председником Владимиром Путином.

 

Према изјавама са обе стране, састанак је био конструктиван. Међутим, већина западних медија не мисли тако.

 

Медији  су посебну пажњу усмерили на Тилерсонове речи да су односи са Русијом  „на најнижем нивоу“, подсетивши такође на изјаву председника САД  Доналда Трампа, који је приметио да постоји недостатак напретка у премошћавању  разлика.

 

Према Њујорк Тајмсу Тиллерсон и Путин „очигледно нису могли да се договоре о чињеницама у вези са нападом хемијским оружјем против сиријских цивила и руској интервенцији у америчким изборима.“

 

Према том листу, то показује „много мањи корак у побољшању односа“.

 

Како је истакао британски Гардијан, упркос чињеници да је после два сата  разговора потврђена спремност Кремља да врате на снагу  Меморандум о превенцији инцидената у Сирији, састанак „није био у стању да реши све дубоке противречности између две земље о питањима о Сирији, Украјини и  мешању Москве у америчким изборима 2016. године „.

 

„Током дана, јасно су испливале на површину широке противречности између Русије и САД „, наглашава лист, позивајући се на резултате састанка министара спољних послова. 

 

„Након састанка Тилерсона са својим руским колегом Сергејем Лавровим на конференцији за новинаре, било је очигледно да основне противречности између САД и Русије, о Сирији и другим питањима и даље остају на снази,“ – пише Гардијан.

 

 

Како примећује Вашингтон Пост  „О  већини питања, укључујући хемијски  напад и Асада, руску подршку сепаратистима који изазовају сукоб у Украјини, руско мешање у изборе у Сједињеним Америчким Државама, дипломате дају потпуно различита објашњења и чињенице.

 

Разлике између Москве и Вашингтона су се  појавиле пре свега у односу на ситуацију у Сирији, истичу медији.

 

„Најосетљивије питање између две земље је будућност сиријског председника Башара ал-Асада, о чему су се Тилерсон и Лавров „сукобили“ и  испред новинара,“  пише Финеншнал Тајмс.

 

Док Вал Стрит Журнал пише да се Тилерсон, „уздржао од оптужби Русије за умешаност у хемијски  напад у провинцији Идлиб прошле недеље“?
Подсетимо да је један  високи амерички званичник  Беле куће изјаво да је састанак Тилерсона и Лаврова био плодоносан и правовремена али је такође истакао да Вашингтон тек треба да процени успешност Тилерсонове посете.