Енвер Хоџај изнео је низ оптужби на рачун Србије у ауторском тексту за «Њујорк тајмс», а пре свега наводи да Србија покушава да дестабилизује регион после две деценије стабилности.

Хоџај у тексту који је објављен на сајту листа тврди да Србија то чини јачајући своју војску и радећи у циљу економске доминације регионалним заједничким тржиштем које такозвано и непризнато Косово, како каже, сматра неприхваљивиим и снажно му се противи.

Он каже да Србија све то ради уз помоћ Русије, која, како тврди, користи Србију за поновно стицање упоришта на Балкану, као и да се освети НАТО, САД и Западу.

Њега, како каже, «највише забрињава рапидна милитаризација Србије уз Русију која је снабдева системима ваздушне одбране и другом софистицираном војном опремом», а јачање српске војске види «као оруђе за превентивно присиљавање њених суседа» док Русија учвршћује свој утицај у региону.

Хоџај истиче да су то «опасне геополитичке игре», а Србија је према његовом мишљењу та која «блокира» пут стабилности и напретка на Балкану.

Тврди да то што се Србија зближава са Русијом не указује на опредељеност за европске интеграције, «већ за доминацијом на Балкану у руском стилу — подстицањем нестабилности како би се стекла моћ».

Срби су, према његовом мишљењу, на председничким изборима изабрали националистичку власт која наставља да «пркоси» косовској независности, а изабраног председника Србије Александар Вучића оптужује да је обмануо грађане Србије, јер је водио кампању «под лажном претпоставком» да жели да се Србија прикључи ЕУ.

Хоџај оптужује Србију и да користи српску мањину против «косовских институција» и за «провоцирање тензија».

Србију оптужује за «агресивну политику» која, како тврди, «одступа од посвећености нормализацији односа са Косовом, противна је европским интеграцијама и представља нову безбедносну претњу за све на Западном Балкану».

Приписује Србији геноцидну прошлост и оптужује да се са њом није «адекватно суочила».

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;