Војни односи Хрватске и Сједињених Америчких Држава могли би да буду поремећени због пропуста који се догодио у Оружаним снагама и Министарству одбране у реализацији уговора о продаји 1,25 милиона метака заповедништву америчких снага за Европу.

 

Оружане снаге САД оптужују Министарство одбране РХ да су покушали да им продају муницију која не одговара њиховим стандардима и да им «увале» метке кинеске производње које су изричито нагласили да не желе, сазнаје Јутарњи лист.

У Оружаним снагама загребачком листу је потврђено да је дошло до непријатне ситуације с америчким партнерима, па се надају да неће наштетити даљој војној сарадњи две земље.

Према информацијама Јутарњег листа, представници америчке војске су прошле године затражили да прегледају залихе разне врсте наоружања и муниције у складиштима Хрватске војске.

Након прегледа обављеног у лето прошле године, америчка страна је за потребе заповедништва америчких снага у Европи наручила 2,5 милиона комада метака калибра 12,8 x 108 мм. Реч је о муницији за тешке снајпере и аутоматске пушке. Хрватска војска тај метак користи за митраљез НСВ, који је саставни део наоружања тенка М-84.

Оружане снаге су ту наруџбину могле да испуне, али накнадно је америчка страна преполовила наруџбину на 1,25 милиона комада, наводи Јутарњи.

Припадници америчке војске прошле године су прегледали муницију и, задовољни њеним квалитетом, са Хрватском потписали уговор вредан око 30 милиона куна.

Након што је прикупљена муниција ускладиштена код Ријеке, у складиште је дошла америчка војна делегација да би прегледала робу пре испоруке, а како сазнаје Јутарњи, амерички официр тада је утврдио како 90 одсто муниције не задовољава америчке стандарде, да је део метака кинеске производње па одбија да обави примопредају муниције.

Након таквог закључка америчког официра, америчка страна је хрватској страни слала огорчене дописе.

Саговорник Јутарњег у Оружаним снагама тврди да у целој причи постоје два проблема. Према његовим речима, проблем око стандарда метка је техничке природе, а реч је о начину означавања и паковања муниције. Америчка војска муницију означава и пакује на један начин, а понуђена хрватска муниција је пореклом са Далеког истока и она се пакује и означава по другим стандардима.

Извори Јутарњег тврде да је Американцима пре месец дана понуђена иста муниција као и пре годину дана, и да нема ни говора о покушају преваре. Други проблем је неколико сандука муниције из Кине.

У Оружаним снагама признају да је реч о њиховом пропусту, као и да се у Заповедништву за потпору, које је било задужено за прикупљање и складиштење муниције, спроводи истрага да би се утврдило како се кинеска муниција нашла у понуди.

Саговорници Јутарњег тврде да је након интензивних консултација америчка страна ипак прихватила да се кинески меци замене другима, као и да се цео пакет са 1,25 милиона метака отпреми у америчко заповедништво за Европу.

Према њиховим речима, проблем ипак није дошао на политички ниво, него је решен «војном дипломатијом».

 

РТС/Јутарњи лист

Тагови: ; ; ;