«Ово што сада долази из америчке администрације само прави збрку. Говоре нам да Асад ,мора отићи’. Међутим, волео бих да из Вашингтона чујем када то треба да се догоди. Узгред, и G7 само понавља да Асад мора отићи са власти и више ништа. А право питање је: шта ће бити потом», каже рекао је немачки генерал Харалд Кујат, који је био на челу Војног комитета НАТО и бивши је генерални инспектор Бундесвера.

Генерал је подсетио да је Москва још 2015 године упозоравала да у Сирији треба прво успоставити стабилно примирје, формирати прелазну Владу и одржати слободне изборе.

«Ако Асад сада оде, сиријске оружане снаге ће се распасти и на територији те земље више неће бити копнених снага које су у стању да победе «исламску државу». А сви смо заинтересовани за ту победу. То ваљда жели и Трамп. Убеђен сам да САД и Русија имају обавезу да пронађу пут који ће довести до тог политичког циља. До победе над «исламском државом»», упозорио је генерал, критикујући истовремено и позицију ЕУ која је аплаудирала Трампу који је ракетирањем суверене Сирије нарушио западне вредности.

„А гле сада. Одједном он постаје херој Запада након удара по сиријском војном аеродрому. Морамо себе упитати за какву се то ми политику и за које погледе залажемо?! Поготово што смо Трампа дуго упозоравали да са њим нико неће сарађивати ако не буде поштовао западне вредности. Сада је он љубимац свих западних шефова држава и Влада након што се огрешио о те вредности нападом на суверену државу и њен интегритет, а да при том није имао никакве доказе за хемијски напад у Идлибу“, закључује генерал.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;