Хрватски медији пласирали су информацију да Русија тражи да јој се плати наоружање, укључујући и моћни ракетни систем С-300, које им је Москва наводно продала у периоду од 1992. до 1997. године, свесно прикривајући чињеницу да Хрватска није куповала оружје од Русије, већ од контроверзног бизнисмена Звонка Зубака и његове фирме Винсли фајненс лимитид («Winsley Finance Limited»).

Да ли хрватски медији на овај начин покушавају да унесу пометњу у српско-руске односе и представе Русију као свог савезника током рата деведесетих година, нарочито сада када сарадња Србије и Русије јача (недавно је ратификован и уговор о испоруци наоружања, укључујући и ‘мигове 29’)?

Наиме, у чланку који је објавио хрватски Вечерњи лист бивши хрватски председник Иво Јосиповић је оценио да наводним притиском на Хрватску ‘Русија жели да подсети Загреб на чињеницу да их је Москва наоружавала’ у време рата на простору бивше Југославије.

 

«Мислим да је реч о поступку, можда необичном, којим амбасадор Анвар Азимов, прецизније Русија, жели хрватску политику и јавност подсетити на чињеницу да је помагала нашу одбрану и борбу на незавиност. Испорука оружја није једино чиме нас је Русија помогла (?!?)», тврди Јосиповић за Вечерњи лист.

 

Међутим, ако се пажљивије прочита чланак који је објавио Вечерњи лист, постаје сасвим јасно да је и сам руски амбасадор Азимов одбио било какву сарадњу са бизнисменом Зубаком, поручујући да ‘Русија и руска амбасада у Загребу немају намеру да врше било какав притисак на Хрватску’. Дакле, поред онога што изгледа као покушај нарушавања српско-руских односа, у тексту се такође помиње и фамозни «притисак Русије» — фраза коју редовно можемо чути у западним и прозападним медијима, а често је изговарају и политичари и званичници земаља непријатељски расположених према Русији. Стално понављање ове фразе и инсистирање медија на тобожњем «руском утицају и притиску», покушај је да се Русија ослика и доживи као агресор, и та агенда је и у том чланку присутна.

 

«Разговори јесу вођени, али не на наш захтев, већ на захтев друге стране која је цели поступак иницирала. Одбили смо предлог било какве сарадње коју је господин Зубак изнео том приликом. Русија и руска амбасада нису радили и не намеравају вршити било какав притисак на Хрватску», рекао је Азимов.

 

Уз то, како је објавио сам Вечерњи лист, Зубак своја потраживања хоће да наплати од Хрватске, те је сасвим јасно да Русија са тим нема никакве везе.

Зашто се баш сада пласирају ове приче? Да ли преко Хрватске желе да нас посвађају са Русијом? И коме то смета српско-руско пријатељство?

Русија демантује тврдње о слању оружја Хрватској деведесетих

 

 

Информер/Њуз фронт

Тагови: ; ; ; ;