Пише Антон Орловски

Владимир Путин је од самог почетка «шаховске партије» са Рексом Тилерсоном знао како да матира САД. Иако је руски стратег дао шансу Американцу за пат позицију, противник није разумео суптилни савет и безглаво је срљао у пораз.

Чак и пре него што је амерички државни секретар Рекс Тилерсон допутовао у Москву, портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је рекла да је доћи у Русију са ултиматумом потпуно бескорисно и једноставно контрапродуктивно. Ово обећање се могло сматрати и неком врстом упозорења да се са Москвом не може разговарати са позиције силе.

Кремљ и Владимир Путин су пред лицем целе Русије јасно дали до знања да, доћи у Москву да би наметао своја правила игре, било о Сирији или о Украјини, нема никакву сврху. И чим је авион са американцем слетео у Москву, наставила се «партија шаха.» Није било црвеног тепиха, није било хлеба нити соли, ничега сем неисправних мердевина и недостатка пажње доласку тако «значајне» фигуре. Да, не треба заборавити да је Рекс Тилерсон човек који је награђен Орденом пријатељства у Русији.

Уследио је сусрет америчког секретара са руским Министром спољних послова Сергејем Лавровим. Разговарали су дуго, али је Американцу било прилично непријатно. Свакако да је на њега утицала и чињеница да до последњег момента није знао да ли ће се састати са Владимиром Путином.

Коначно, после више од четири сата разговора о томе по чему Рекс осуђује Кремљ или ставља ултиматум пред Москву, није био сигуран да ли је руски Председник Владимир Путин вољан да га прими. Посебно након што је себи дозволио да говори о Русији као о агресору који није био у стању да спречи Асада да користи хемијско оружје.

Међутим, Путин се «снисходљиво» понео према америчком госту. Руски Председник је позвао госта у свој «апартман» и, као прави дипломата, му понудио могућност решавања хитних проблема. Након тога је прессекретар Дмитриј Песков саопштио да су о Сирија разговарали «темељно», а о Украјини «делимично».

Стране нису дале званичне изјаве, што је заинтригирало цео свет. Међутим, превага у «шаховској партији» је прешла на страну Владимира Путина. О томе може говорити и сама чињеница да Рекс Тилерсон не прича много о посети Русији. Такође треба напоменути да је Русија још једном показала своју моћ у УН и, након посете америчког државног секретара, ставила вето на резолуцију Савета безбедности УН о Сирији.

У ствари, то је био завршетак ове веома кратке партије. Руски Председник је надиграо Рекса Тилерсона у Москви и ставио ултиматум у Савету безбедности УН.

Шах — мат

Ката

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;