Путин стигао у Бишкек на самит ЕЕУ и ОДКБ

Руски председник Владимир Путин допутовао је у Бишкек да би присуствовао самиту евроазијске економске уније ЕЕУ и неформалном састанку лидера организације ОДКБ-а.

Како  је објавила прес служба Кремља, тема на коју ће се фокусирати  током састанака евроазијске економске уније биће посвећена продубљивању процеса интеграције. Такође је планирано да се дефинишу основне смернице макроекономске политике чланица ЕЕУ у наредним годинама.

 

Из прес службе Кремља напомињу да ће се састанку у својству посматрача придружити Молдавија

 

Подсетимо, при формирању Евроазијског економског савеза 1. јануара 2015. године, у њен састав су ушле три државе чланице као оснивачи: Русија, Белорусија и Казахстан. За Јерменију је одређено да званично постане чланица уније дан касније, 2. јануара, а Киргистан је примљен у чланство 21. маја 2015.

 

Кандидат за чланство у савезу је Таџикистан, а као могући кандидати за улазак у Евроазијски економски савез помињу се још Узбекистан и Туркменистан.

 

ЕЕУ је стално у преговорима о зони слободне трговине са појединим земљама, међу којима је у Србија од (31 маја 2016), док су многе земље изразиле жељу да успоставе зону слободне трговине са евроазијском економском унијом(Кина, ЕУ, Израел, Индија, Иран, Пакистан, Турска…)

Коментари: