Русија је увек стриктно поштовала своје међународноправне обавезе, укључујући и оне у вези са режимом ембарга на испоруку наоружања сукобљеним странама у току југословенске кризе 1991–1995, саопштава Амбасада Русије у Београду.

Руско министарство спољних послова демантовало је тврдње хрватских медија о испорукама наоружања за Хрватску из Русије почетком деведесетих година.

Како се наводи у саопштењу руске амбасаде у Београду, достављеном Танјугу, Русија је увек стриктно поштовала своје међународноправне обавезе, укључујући и оне у вези са режимом ембарга на испоруку наоружања сукобљеним странама у току југословенске кризе 1991–1995.

 

«Сматрамо да су ова саопштења провокативна, грубо изврћу чињенице, те да имају за циљ оцрњивање политике Руске Федерације на Балкану. Поготово је неприхватљиво у контексту свих тих измишљотина спомињање контаката амбасадора Русије у Загребу», истиче се у саопштењу.

 

Како напомиње руско министарство, сву одговорност треба да сносе аутори оваквих «идеја».

Загребачки Вечерњи лист је раније данас, не наводећи изворе, написао да је руски амбасадор у Хрватској Анвар Азимов ових дана позвао у амбасаду на разговор Звонка Зубака, хрватског бизнисмена који се бави трговином оружја, како би га питао где су нестале ракете из система С-300 који је Русија у првој половини деведесетих година испоручила Хрватској.

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је, поводом тих написа, да руски амбасадор жели само да подсети Хрватску на то да је Русија «помагала хрватску одбрану и борбу за независност, и то не само оружјем».

Амбасадор Азимов је, међутим, изјавио да руска амбасада у Загребу никада никога није звала на разговор у вези са испоруком оружја Русије Хрватској.

 

Тагови: ; ; ; ; ;