Москва, Техеран и Дамаск су упозорили САД да се суздрже од нових напада на Сирију, оценивши да је ракетирање авиобазе „Шајрат“ било ничим изазвана агресија на суверену државу и да је представљала грубо кршење Повеље УН.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров се у Москви срео са Министром спољних послова Ирана Мохамадом Џавадом Зарифом и Министром спољних послова Сирије Валидом Муалемом и заједно су званично саопштили да су се сложили у процени да је амерички ракетни удар био срачунат на подривање сиријског мировног процеса и смену власти у Дамаску.

„Тај напад на Сирију није дао никакав резултат. Неће га дати ни нови такви покушаји. Тога неће бити. Наше три земље инсистирају на томе да САД поштују суверенитет Сирије“, рекао је Лавров, упозоривши да би нове америчке акције против Сирији имале озбиљне последице на регионалну и глобалну безбедност.

„Посебну пажњу смо посветили неопходности појачавања заједничког рада на ликвидацији терористичког жаришта на територији Сирије. Залажемо се за формирање широког антитерористичког фронта. САД тврде да је Русија гарант реализације уништавања сиријског хемијског оружја. А истина је да су гарант и САД. Сада предлог да се формира независна комисија која би утврдила истину о такозваном хемијском нападу у Хан Шејхуну блокирају они којима савест није чиста. Западне колеге онемогућавају кораке у том правцу“, рекао је Министар.

Лавров је изразио и сумњу у веродостојност америчких уверавања да су САД поставиле своју војску на границу Сирије и Јордана да би онемогућиле везе између «исламске државе» у Сирији и Ираку.

Да Русија и даље намерава да подржава Владу Сирије сведочи и чињеница да је сиријска армија од РФ управо добила десет модернизованих бомбардера Су-24М2, објавио је Arabian Aerospace Online. Уз то, Русија је обучила сиријске пилоте за управљање тим борбеним авионима.

Су-24М2 које је добио Дамаск су опремљени навигационим системима на бази руског ГЛОНАСС и америчког GPS.

Ката

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;