Хашим Тачи примио је америчког сенатора Џона Мекејна кога је одликовао «Орденом слободе» за његов «допринос слободи и независности Косова».

 

Хашим Тачи је уручујући «признање сенатору Мекејну за заслуге за независност Косова» рекао да је он био «глас Косова онда када се тај глас није могао чути», пренели су приштински медији.

 

«У најтежим данима за наш народ пронашли смо инспирацију у вашем примеру. Ви сте постали наш глас када ми нисмо имали гласа, ви сте вашим радом и залагањем доказали да слобода није привилегија јаких, већ основно право сваког човека, сваког народа», рекао је Тачи.

 

Сенатор Мекејн је рекао да је почаствован што му је додељено тако високо признање, као што је «Орден слободе» и обећао је да ће «радити на томе да Косово остане демократска земља».

 

«Веома сам почаствован овим одликовањем, али сам такође и поносан. Годинама након конфликта, борбе и трагедије, видим да је направљен напредак у фунционалној демократији, законодавству, организовани су фер и слободни избори, на шта је народ Косова веома поносан. Поднели сте многе жртве, али вас уверавам да ћу ја наставити са напорима да САД и друге државе још више учине да Косово остане слободно, демократско и лепо као данас», рекао је сенатор Мекејн.

 

Из Приштине Мекејн одлази у посету Албанији, а у оквиру балканске турнеје ове недеље посетио је Словенију, Хрватску, Србију, Босну и Херцеговину и Црну Гору.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;