САД годинама покушава да сруши Асада уз помоћ терористичке организације «Ал-Каида» објавио је сајт Викиликс у четвртак. Нова серија докумената садржи електронска писма Џона Саливана, у то време саветника  државне секретарке Хилари Клинтон, које је размењивао са терористима «Ал Каиде».

Електронска докумената, обелодањују да је савеетник америчке државне секретарке  директно преговарао  са терористима о елиминацији  сиријског лидера.

 

Електронска преписка датира из  2012, када је «Ал-Каида», већ десет година од власти САД проглашена главним непријатељем.

 

Шта више, хаос и све већа наоружаност терористичких група у Ираку, је услед америчке неактивности од тада порасла до неслућених размера.

 

Терористи су се годинама из Ирака пребацивали у Сирију, док нису заузели 70% њене територије. Сједињене Државе  су у покушају да сруше Башар ал-Асада наоружавали такозвану «умерену опозицију» у овој земљи. Резултат тога је да се та опозиција — «Џахбхат ру-Нусра» придружила терористичкој групи  «Исламска држава».

 

УН-а, Русија, Велика Британија и један број земаља  је «Исламску државу» прогласио за терористичку. САД су на крају били приморане да учине исто.

Тагови: ; ; ; ;