Чешки Министар унутрашњих послова Милан Хованец је рекао да Чешка неће примити више од 12 избеглица са Блиског истока и из Африке, колико је примила из европске квоте од наметнутих 1600 људи, и да ће радије да плате казне од неколико милиона евра ЕУ.

«Примили смо до сада 12 избеглица од око 1600 које би требало да примимо. Како постепено проверавамо те остале, мислим да не можемо да примимо никога више», рекао је Хованец у интервјуу које објављује викенд издање чешког дневника Право.

Чешка је, по речима Министра унутрашњих послова, свесна да због тога може да буде кажњена и да плати неколико милиона евра.

«На Влади је да оцени да ли јој вреди да плати те санкције. Мислим да вреди. Није могуће пуштати људе овамо без контроле. Провере трају неколико недеља, некада и више од два месеца. А ти људи нису били спремни да остану на месту где их проверавамо, значи у Грчкој и Италији. Зато смо обуставили те безбедносне провере», казао је Хованец, а преноси Бета.

Чешка је донедавно била најспремнија од посткомунистичких средњоевропских чланица ЕУ да испуни националну квоту од 2691 мигранта са Блиског истока и из Африке, да би се растеретиле чланице које су прве на удару на миграцијској траси и у којима има највише миграната.

Прва се побунила Словачка, која је због одлуке о квотама тужила ЕУ, а затим Пољска чим су на власт дошли евроскептични конзервативци из Права и Правде Јарослава Качињског. Словачки Министар Хованец од јесени прошле године користи исти аргумент као и пољска Влада.

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ;