Тешка ситуација је у сиријском граду Дејр ез-Зор, који је већ четири године под окупацијом терориста ИД, често без хране и воде. Град је малтене немогуће напустити.

На десетине хиљада људи је остало у Дејр ез-Зору, граду у коме су пре неколико дана авиони коалиције бомбардовали складишта са хемијским оружјем ИД и убиле много цивила. Чак и без такве несреће, у граду људи немају шта да једу, па чак и да пију, јер воду укључују само два пута недељно због тога што су постројења за пречишћавање воде уништили терористи ИД. Струје у граду такође нема, па жене кувају на плочицама, користећи отпад као гориво, јавља дописник News Front.

Храна се граду испоручује хеликоптерима у кутијама које се избацују везане за падобране. Воћа, меса и млечних производа у граду нема, а они који успеју у својим баштама да узгаје мало поврћа, продају га скупо. Током рата су чак и јаја постала луксуз за градско становништво. Једно јаје кошта долар. Током рата су сви грађани изгубили минимум по 20 кг раније тежине.

Оставити град, који је под опсадом и око кога не престају борбе, је практично немогуће. Једино превозно средство је хеликоптер којим се одвозе болесни и рањени.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;