Директор Руског института за стратешка истраживања Михаил Фрадков је оценио посету америчког државног секретара Рекса Тилерсона Москви и његове вишечасовне разговоре са Сергејем Лавровим и Владимиром Путином. Са њим је разговарао познати руски новинар Александар Крутов.

— Уочи доласка државног секретара САД у Москву Рекса Тилерсона, било је много нагађања хоће ли га примити Владимир Путин. И, ево, примио га је. Због чега је то учинио?

Био сам уврен да ће Владимир Владимирович, ако му то обавезе буду дозвољавале, примити Тилерсона. Упркос томе што су им статуси различити. Међутим, односи Русије и САД у последње време нису на неком високом нивоу. Сами Американци чак говоре да су на најнижем нивоу. У таквој ситуацији је потреба и сврсисходност тог сусрета просто била очевидна.

— Можда се и Тилерсон питао да ли ће имати прилику да се сретне са Путином или неће

Можда Тилерсон није ни рачунао на сусрет са Путином. Јер, његов колега Сергеј Лавров се припремао за њихове преговоре. Пуних пет сати су разговарали и дотакли се фактички свих питања. То за сусрет Министара спољних послова није мало, а то значи да је било неопходно. Не само зато што су сами по себи важни руско-амерички односи. Русија и САД играју озбиљну улогу. Фактор Русија-САД утиче на многе проблеме у свету који, на жалост, до данас нису решени. У суштини одређују и стабилност у свету.

— Како оцењујете резултат разговора Министара две моћне државе, с обзиром да се до тачака које зближавају, судећи по саопштењу о преговорима, још није дошло?

Медији преносе да је Доналд Трамп изјавио да одобрава преговоре које је господин Тилерсон имао у Москви и додао да треба сарађивати са Русијом коју је притом назвао моћном земљом, а САД веома моћном државом. Мислим да на ово моћна и веома моћна не треба превише обраћати пажњу и бавити се одмеравањима снага. Русија и САД су уважене државе које сада играју кључну улогу на Земљи. Зато је актуелни задатак да се искористи свака могућност да се побољшају односи међу њима или да се, у најмању руку, не дозволи да се даље погоршавају. Зато цео свет прати развој наших односа.

Поводом нагађања хоће ли Председник Путин примити Тилерсона или неће, треба додатно нагласити да за побољшавање односа треба користити сваку прилику. Ту не треба мерити протоколарним лењиром. Њиме се овако значајне ствари напросто не могу измерити. Достигнуће је већ и то што су преговори, како изгледа, протекли без конфликата. Резултат је и то што је до контакта дошло и што ће бити настављен. Достигнуће је и то што је договорено формирање механизма који ће учвршћивати контакте, обезбеђивати размену информација и упозорења поводом могућих рискантних догађаја. У сваком случају, надамо се ће то функционисати добро. Обратите пажњу да господин Тилерсон није много говорио на заједничкој конференцији за новинаре.

— Мени се учинило да је то зато што он нема много искуства

Фрадков: Поводом тога не треба да се ни умирујемо ни охрабрујемо. Господин Тилерсон је одговоран човек са солидним искуством, а још и познаје Русију. Дакле, човек који неће правити неоправдане и непромишљене кораке. Ми полазимо од тога да он све зна и све разуме. Да није тако, не би ни дошао на свој садашњи положај. Његов дуг разговор са Председником Русије сигурно ће користити. Они се познају. Отвореност коју је показао Владимир Владимирович сигурно му је помогла да државном секретару детаљније и са људском нотом предочи своје забринутости и позицију Руске Федерације.

— Много се данас говори о борби против међународног тероризма. Говоре и Американци, а видимо да се реално бори само Русија. Је ли реално да се Русија и САД удруже у борби са тероризмом и «исламском државом»?

Начелно, да. Али, на практичном плану смо неколико пута покушавали. Ако буде настављена пракса оваквих изненадних удара, то ће само наносити штету и самој могућности да удружимо напоре. Русија је ради тога поново активирала меморандум о координацији у ваздушном простору Сирије. Председник Путин је предложио активизацију контаката дипломата и руководећих људи оружаних снага две земље. То може само бити од користи. Уверен сам да ће то помоћи да зло међународног тероризма буде уништено. А то ће помоћи и да се поврати међусобно поверење.

— Изгледа да се наше и америчке позиције поводом догађаја у сиријској провинцији Идлиб нису подудариле. САД и њихови савезници су прогласили Сирију кривом за „хемијски напад“. Русија, са своје стране, предлаже да се спроведе истрага, да се утврди ко је то урадио. А они говоре: не, крива је Сирија..

О томе су се већ изјаснили и Председник Путин и Министар Лавров. Рекли су да није у реду да се измишљају поводи за мењање неугодних режима. Надам се да ће разговори са господином Тилерсоном и наша отвореност, заједно са ангажовањем међународних експерата, омогућити да се тврдње поводом догађаја у Идлибу потврде или оповргну. На те тврдње се позвао Председник САД када је наредио ракетне ударе по Сирији. То расветљавање ће дати аргументе за отварање нових могућности и за прелазак на друге инструменте сарадње. Управо то питање је веома заоштрено и важно. Расветљавање мора бити доведено до логичног краја јер ће, поред осталог, помоћи повратку стабилности.

— Због чега САД и њихови савезници, иако су на речима за то, не желе брзу истрагу поводом „хемијског напада“? Да се сазна ко је крив, ко је извео ту провокацију..

Видећемо како ће се то даље развијати. На предлоге и отвореност Русије тим поводом мора да уследи реакција. Ако буду избегавали да се све то истражи, онда ће то бити знак да иза тога стоји нека зла намера. Мора бити јасно шта се догодило и међународна јавност поводом тога мора да извуче закључке. У супротном, биће доведено у питање функционисање Савета безбедности УН који треба да разматра таква питања. То у случају Идлиба није било урађено уз одређено образложење. Али, ако се испостави да је било лажно, цела архитектура међународне безбедности може бити доведена у питање. То се никако не сме дозволити.

— У време администрације Барака Обаме руско-амерички дијалог о контроли над наоружањем и стратешкој стабилности био је сведен на нулу. Како оцењујете решење да се то обнови?

То је корак напред.

— Може ли се поводом Северне Кореје догодити нешто што се више не би могло исправити?

Неће се догодити ако се све не буде решавало у кулоарима и ако Северну Кореју не буду сатеривали у угао. А то се никако не сме дозволити. Јер, узвратну реакцију Пјонгјанга у данашњим условима у свету тешко је прогнозирати. Зато су на том плану потребни колективни напори, а искуство у деловању „шесторке“ постоји. Постоји и искуство са решавањем проблема атомског програма Ирана. А како се то може екстраполирати на Северну Кореју, то је питање којим треба да се баве експерти. У сваком случају, тиме треба да се баве све заинтересоване стране. Кини у томе припада значајна улога, а ми смо спремни да сарађујемо.

— Ви, дакле, сматрате да је у преговорима са Тилерсоном било више плусева него минуса?

Вишесатни разговори су, верујем, били довољни да државни секретар схвати и оцени ситуацију и да реферише Председнику САД шта су његове оцене и предлози. Да му изложи шта и како треба САД да раде у наредном периоду. Не само ради умиривања јавности, него и да би до дијалога заиста дошло. Надам се да ће тако и бити. Видећемо каква ће бити реакција господина Трампа. Он је до сада показивао одлучност која је карактеристична и за његово животно искуство и његову жељу да се покаже. То је њему до сада на различите начине полазило за руком, али у овом случају одговорност мора бити пресудни квалитет.

Утолико ће и сам Тилерсон и његов извештај Трампу, са разматрањем у администрацији САД, бити фактори који ће утицати на даљи развој догађаја. Ми смо спремни, ми смо отворени, ми смо све изобјашњавали. Изнели смо своју позицију и чекаћемо одговор. У овом контексту хоћу да нагласим да је мој утисак да Тилерсон није много говорио јер је, да тако кажем, резервисао позицију Председника САД поводом питања о којима се разговарало. Очекујемо адекватна решења која ће бити у интересу САД, Русије, па и целог света.

Ката

 

 

 

 

 

Извор fakti.rs

Тагови: ; ; ; ;