На сајту CNN се појавио коментар у коме се упозорава да су лидери САД склони да потцењују своје супарнике. Такође пише да је севернокорејски вођа Ким Џонг Ун, кога Вашингтон погрешно сматра лудим, ирационалним и глупим, има цео низ предности над Председником САД Доналдом Трампом.

Аутор коментара је сарадник World Policy Institute Џонатан Кристол, који сматра да Американци од свих осталих нација очекују да са радошћу прихвате све што од њих очекује Вашингтон.

Он сматра да севернокорејски лидер није ни луд, ни ирационалан, а вероватно ни глуп. Његови потези, иако их многи у САД сматрају ужасним, су део процеса консолидације власти и потпуно се уклапају у норме политичког система земље на чијем је челу. С друге стране, Трамп не размишља увек доследно и, за разлику од Ким Џонг Уна који је сконцентрисан на преживљавање свог режима, амерички лидер располаже концентрацијом четворогодишњег детета, сматра Кристол.

Он пише да је Трампова рачуница погрешна и да неће моћи у личним преговорима да убеди Ким Џонг Уна да се одрекне атомског оружја.

„Било би глупо веровати да Трамп може да надигра Ким Џонг Уна. Преговоре са њим треба да води изванредно вешт преговарач са дубоким познавањем региона, те земље и њених људи и проблема“, каже Кристол, коментаришући наводе The Washington Post да Трампова администрација намерава да, користећи стратегију максималног притиска, примора Северну Кореју да обустави атомске пробе и тестирање те врсте наоружања.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;