Бивши шеф CIA и Министар одбране САД Леон Панета је преко NBC јавно апеловао на Доналда Трампа да буде суздржан у изјавама на рачун Северне Кореје, да не би испровоцирао употребу атомског оружја.

„Не смемо вући непромишљене потезе. Ни један Председник СД у савременој историји није повлачио окидач поводом Северне Кореје. А за то постоје разлози“, рекао је Панета, додајући да Вашингтон мора бити обазрив јер цена може бити атомски рат који ће однети милионе живота. Само у Сеулу живи 20 милиона људи који могу бити мета у случају напада САД на Северну Кореју.

Панета је такође позвао Белу кућу да сарађује са Кином која може помоћи да напетост спласне.

Северна Кореја има 24 милиона становника и армију од милион људи у којој се служи и по пет година. Додатних седам милиона војника може да мобилише за кратко време. Земља има 90 000 командоса и седам бригада снајпериста, 80 подморница, од којих су најмодерније у стању да лансирају балистичке ракете и из подводног положаја.

Активна одбрана је суштина војне доктрине Северне Кореје и познаваоци прилика не искључују могућност да Пјонгјанг употреби атомско оружје ако буде изазван.

Ката

 

 

 

Тагови: ; ;