У Русији се сматра да постоји велика вероватноћа да ће Северна Кореја ускоро одржати нове ракетне пробе, вероватно током државног празника Дана Сунца који се обележава 15 априла, изјавио је руски амбасадор у Пјонгјангу Александар Мацегора.

«Када је пре извесног времена извршено тестирање новог ракетног мотора, Ким Чен Ун је рекао да ће свет ускоро сазнати колико је важно стварање новог ракетног мотора. Дакле, можемо готово сигурно рећи да ће Кореанци показати своја достигнућа у области ракетне технологије», рекао је Мацегора за ТВ «Русија-24».

«Велика је вероватноћа да се то догоди током празника Дана Сунца», рекао је амбасадор, додајући да се тест може одржати и 25 априла, када Северна Кореја прославља још један празник — 85 година од формирања армије.

Мацегора сматра да су нуклеарне пробе мање вероватне, али их не искључује.

«Ако ће и бити неке акције у овој области, то ће бити догађај од политичког значаја на светском нивоу. Али, не можемо искључити могућност нуклеарних проба», рекао је он.

Амбасадор је подсетио да је прошле године Ким Џонг Ун рекао да је Северна Кореја завршила свој нуклеарни програм и тестирала нуклеарну бојеву главу.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;