Северна Кореја је на војној паради у Пјонгјангу, која је организована поводом државног празника Дана Сунца и обележавања 105 година од рођења Ким Ил Сунга, оснивача државе и деде садашњег вође Ким Џонг Уна, показала своје најновије и најмоћније наоружање. Параду је лично пратио Ким Џонг Ун на централном тргу главног града.

Испред свечане трибине, на којој је седео шеф државе, промарширалесу елитне јединице копнене војске, командоси, припадници ратне морнарице и радничко-сељачки добровољачки одреди, укључујући и женске батаљоне.

Највећу пажњу је привукла ратна техника. У паради су учествовали вишецевни ракетни бацачи, ракете малог и средњег домета класе земља-земља, интерконтиненталне балистичке ракете и балистичке ракете за подморнице.

Паради је присуствовало око 200 страних новинара али је, због специфичности севернокорејске војне технике, мало ко могао да тачно визуелно одреди типове виђених ракета.

Није сигурно да ли је на паради заиста приказана нова подморничка ракета KN-15 Пукиксон-2, која Јужну Кореју, Јапан и САД највише забрињава.

 

Ката

Тагови: ; ; ;