Америчка Национална управа за нуклеарну безбедност, која функционише у кооринацији са Министарством за енергетику САД и америчком ратном авијацијом, је тестирала најновију, дванаесту, верзију нуклеарне бомбе B61, објавила је америчка авиобаза „Кертленд” из Њу-Мексика.

Бојева глава ракете B61-12 без нуклеарног пуњења је тестирана 15 марта, када је бачена на циљ на полигону „Нелис” у Невади из ловца-бомбардера F-16.

Тест је наводно изведен у оквирима програма продужавања рока употребе бомби B61 путем модернизације њихових и нуклеарних и ненуклеарних компоненти, уз истовремено повећање њихове позданости и побољшање њиховог система безбедности.

„Бомба B61-12 обезбеђује бојеву способност ваздушној компоненти стратешке нукеарне тријаде САД, а такође будућност бомбардерима и уопште авиацији двојне намене која подржава операције НАТО. B61-12 се склапају тако да их могу носити авиони B-2A, B-21, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, F-35 и PA-200”, рекао је званични представник Центра за нуклеарно наоружање Ратне авијације САД Пол Вог.

Ката

Тагови: ; ; ;