Председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко изјавила је да се Москва категорички противи употреби хемијског оружја, али инсистира на детаљној истрази о инциденту са хемијском оружјем у Идлибу, уз обавезу изласка експерата на лице места и кажњавања криваца.

 

Москва. Пресс конференция Валентины Матвиенко в здании МИДа.

„За Русију је категорички недопустива употреба хемијског оружја. Међутим, пре него што се оптужи нека страна треба извршити детаљну истрагу уз учешће Организације за забрану хемијског оружја, независних експерата различитих земаља и УН“, рекла је Матвијенкова новинарима у Ријаду након састанка са председником Уставног савета Саудијске Арабије Абдулахом ел Шејком.

Према њеним речима, изласком на лице место треба да се потврди да је било употребљено хемијско оружје, одреди ко је за то одговоран и предузму најоштрије мере против криваца.

Јуче је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, након разговора са својим катарским колегом Мухамедом ел Танијем, изјавио да Москва тражи да се одмах пошаљу експерти Организације за забрану хемијског оружја у Сирију ради истраге о инциденту у Идлибу.

Тагови: ; ;