Немачка канцеларка Ангела Меркел имала је најмање два састанка са шефовима три британске тајне службе који су је известили о терористичким претњама у Немачкој и Европи, о чему немачки обавештајци нису били обавештени.

 

Ти сусрети канцеларке наишли су на оштру критику немачких безбедносних стручњака, пренео је магазин Фокус.

Канцеларка Меркел за 12 година свог мандата ни један једини пут није дошла на недељне брифинге са председницима немачких безбедносних служби, рекао је један високи владих службеник за овај магазин.

«Зашто путује у Енглеску — зар више не верује својим људима?», запитао је он.

Последњи састанак Меркелове и шефова британских агената догодио се у октобру 2015. године, на усамљеном имању тадашњег британског премијера Дејвида Камерона, недалеко од Лондона.

У знак захвалности за податке које је добила, а о чему немачке власти званично нису знале, Меркелова је Британцима предала досије немачке обавештајне службе (БНД) о председнику Русије Владимиру Путину и анализу о ситуацији на Криму.

Према наводима Фокуса, немачке безбедносне службе нису знале за предају ових поверљивих докумената.

Британци су касније у разговорима са немачким колегама показали изненађење због тога што немачке службе нису биле обавештене унапред о састанку Меркелове са тајним службама у Енглеској.

 

Танјуг

Тагови: