Повратник са сиријског ратишта сведочио је у поступку против Османа Абдулазиза Кекића, који се води пред Судом Босне и Херцеговине. Каже да је напуштање Исламске државе могуће, али тешко.

Сведок је описао своја и искуства других под заставом Исламске државе у Сирији. Објаснио је да процедура уласка на територију под контролом џихадиста није увек иста.

 

Странцима су 2015. године, приликом уласка на територију Исламске државе одузимани пасоши, телефони и лаптопови, рекао је сведок и додао да је за сваког ко дође на подручје џихадиста било обавезно да ратује.

 

Истиче да су верска и војна обука обавезне и да је свако добијао ратни надимак.

 

Говорећи о држављанима БиХ који су допутовали на подручје под контролом Исламске државе у Сирији, он каже да су се многи прикључили војним формацијама.

 

«Што се тиче Бошњака, већина нас је дошла да ратује», рекао је сведок.

 

Истражне агенције у БиХ процењују да је у Сирију од 2012. године отпутовало око 180 мушкараца из БиХ, а вратило се 45, док је око 70 погинуло. У последњих годину дана су обустављени одласци из БиХ на ратиште у Сирију.

 

Сведок није упитан на суђењу за разлоге повратка у БиХ. «Може се изаћи, али тешко», наводи он.

 

Како би се заштитио идентитет сведока, Судско веће је забранило објављивање података на основу којих би могло да се схвати о коме је реч.

 

Босанскохерцеговачко правосуђе је највише поступака против повратника са сиријског ратишта покренуло прошле године, а до сада је таквих 14 осуђено.

 

Већина повратника је као разлог одласка навела пружање помоћи онима који се боре против режима председника Башара ел Асада.

 

 

РТС

Тагови: ;