Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је у изјави за Танјуг рекао да спиновања о наводним испорукама Хрватској ракетних комплекса С-300 из Русије имају за циљ да се нанесе штета Србији, која чува и развија пријатељство са Русијом, те да се ослаби поверење између српског и руског народа.

«Још једном изјављујем да Русија није никад испоручивала наоружање кршећи међународне норме и ембарго на испоруку наоружања за земље бивше Југославије, који је био успостављен од стране Савета безбедности УН», истакао је Чепурин.

Додаје да је тај «информациони напад» био остварен уочи прославе за, како каже, Русе и Србе светог празника Васкрса — да буде што болнији и да се смање могућности реаговања.

Чепурин наводи да је интересантно да се прича о С-300 «убацује» у медије сваких пет, шест година и додаје да се добро зна да су се криминалне активности одвијале у троуглу «земља дестинације-посредник-Украјина».

«Представници хрватске владе више пута су јавно признавали да је то наоружање стигло из Украјине. Да није спремно за употребу. Да су преварени. Касније су делови овог система отишли у једну трећу земљу. Погледајте интернет. Погледајте Викиликс», рекао је Чепурин.

Наглашава да је свима познато ко је у међунационалним сукобима преоптерећеном региону Хрватску обилно снадбевао наоружањем и ко су били спонзори распада Југославије, а да сада неко покушава да изврне ситуацију наопако.

Чепурин је упитао зашто та прича, стара више од двадесет година, није никад била истражена и зашто нису изведени пред лице правде наручиоци, посредници и испоручиоци.

«Зашто криминални трговци наоружањем, ови пси рата, осећају себе потпуно безбедно? Приведите коначно ту причу крају. А Русију не треба да уплићете у то. Оставите руског медведа на миру», закључио је Чепурин.

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић поновио је тврдње које су ових дана изнете у јавност у Хрватској, наводећи да је тој земљи недвосмислено испоручен систем С-300, док бивши министар одбране Андрија Хебранг тврди да комплетан систем никада није испоручен Хрватској, нити је био у употреби.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;