Резултат референдума о измени Устава Турске «најављује велики период нестабилности», коментарише водећи грчки лист, конзервативни Катимерини.

«Оно што се рачуна јесте да је председник Тајип Реџеп Ердоган победио и да ће моћи да влада помоћу новог, аутаркичног председничког система», наводи вечерас атински лист на свом сајту.

 

Међутим, пише даље, «не могу се игнорисати мала разлика у гласовима (за и против измене Устава), приговори опозиције и пораз који је Ердоган претрпео у великим градовима».

 

«Већ само поглед на мапу распореда гласова јасно показује две Турске — једну приморску, великих урбаних центара и Курда, и другу у којој је сва остала земља».

 

«После референдума Турска се лако може наћи на прагу грађанског рата», а «за мегаломанију Султана нема сигурносног вентила», сматра грчки лист.

 

Оптимисти се надају да Ердоганова тек маргинална превага на референдуму «може утицати да он буде умерен и разуман», али «недавна збивања би требало да су уверила све да га сваки неповољан догађај гура у све аутаркичнију владавину, а много пута и у параноју», пише у коментару.

 

«Европски и амерички званичници су хтели његову чисту победу, не зато што им је симпатичан, или што се с њим лако споразумевају, него јер страхују од дестабилизације Турске, међутим то ће, како све указује, бити главни сценарио наредних година», закључује коментатор Катимеринија.

 

Истакнути турски новинар Џан Дундар рекао је да овако тесан резултат «није добар» за председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и да је «својеврсна лекција, коју се надам да ће усвојити».

 

Подсетимо, у  Турској је јуче одржан референдум на којем је око 55,3 милиона Турака одлучивало о увођењу председничког система у тој земљи, односно давању знатно веће моћи турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану који би у том случају ;могао да остане на власти до 2029. године.

 

Извор РТС

Тагови: ; ;