Министар иностраних послова Аустрије и председавајући ОЕБС-у Себастијан Курц оценио је да исход референдума у Турској показује подељеност турског друштва.

«Независно од тога како ће бити коначан исход референдума, он показује колико је земља подељена», написао је Курц на твитеру.

 

Сарадња Турске са Европском унијом, уверен је он, биће још комплекснија.

 

Иначе, турска дијаспора у Аустрији гласала је великом већином за промену Устава у Турској.

 

Тако је у Бечу «за» гласало 71,3 одсто Турака, у Салцбургу 71,2 и Брегенцу 65 одсто, показују прелиминарни резултати објављени на сајту изборне комисије.

 

Да резултати референдума показују подељеност у Турској мишљења је и шеф кабинета немачке канцеларке Ангеле Меркел који сматра да је тесан резултат на референдуму у Турској показао да постоји «жива политичка дебата» унутар те земље.

 

«Мислим да је оно што вечерас можемо да кажемо то да је резултат био тешњи него што су неки људи страховали», рекао је Алтмајер за АРД телевизију.

 

Он је такође  додао да посматрачи избора тек треба да дају своје мишљење о регуларности референдума.

 

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел рекао је да ће бити важно «да се задржи хладна глава» без обзира на исход турског референдума о измени Устава којом се повећава моћ председника те земље.

 

Подсетимо, у  Турској је јуче одржан референдум на којем је око 55,3 милиона Турака одлучивало о увођењу председничког система у тој земљи, односно давању знатно веће моћи турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану који би у том случају ;могао да остане на власти до 2029. године.

Извор РТС

 

 

Тагови: ; ; ;