Либерално-демократска партија предложила је именовање Владимира Сафронкова за сталног представника Русије при УН, након његовог оштрог одговора представнику Велике Британије у овој међународној организацији, пишу  РИА Новости.

 

Одговарајући предлог Либерално- демократска партија ће послати Министарству спољних послова и Уједињених нација, речено је из пресс службе странке.

 

«Одлично, тако треба да уради. И да се не плаши да буде још строжији. Запад само силу  разуме «, рекао је лидер Либерално-демократске партије Владимир Жириновски.

 

Подсетимо 12. априла на састанку Савета безбедности УН-а, представник Велике Британије Метју Рејкрофт је оптужио Русију да подржава режим сиријског председника и да злоупотребљава право вета.

 

Сафронков, који има функцију заменика сталног представника Русије при УН, је одговорио Рејкфорду врло оштро:

 

«Његова критика (Рајкрофтова) има за циљ једно да омета Де Мистуријеве (сиријски изасланик у УН ) напоре за решавање кризе као и да доведе до сукоба и непријатељства унутар Савета безбедности. Можда сте преспавали чињеницу да ми можда сарађујемо са Американцима. Ви се плашите и учинићете све да поткопавате – додао је Сафронков.

 

 

Руски дипломата се британском колеги обратио на «Ти», опхођењу које се скоро никада не користи при јавним наступима, изговоривши сада већ познату фразу:

«Погледај ме. Не скрећи поглед. Зашто скрећеш поглед?»

Сафронков је додао и то да Уједињено Краљвество није учинило ништа за мирно решење сиријске кризе тврдећи да је Рајкрофт “игнорисао” Де Мистуријев говор  и  одлучио да “вређа Сирију, Иран, Турску и друге државе”.
Рајкрофт,  је за време наступа Сафронкова жалосно одмахивао главом делујући као да га говор руског колеге не дотиче превише, али се на крају само кисело осмехнуо.

Кремљ, сматра тон Сафроникова прикладним и наглашава  да су током  разговора у Савету безбедности УН-а веома честе  расправе.

 

Заменик руског министра иностраних послова Сергеј Риабков, је међутим истакао, да представници западних земаља константно дозвољавају себи да упућују увреде на рачун Москве.

 

Тагови: ; ; ;