Високи званичници Европске комисије уздржано су реаговали на резултат референдума у Турској, где је већина изашлих грађана подржала уставне промене којим се дају већа овлашћења председнику Републике. ЕК тражи да Турска обезбеди консензус за примену уставних промена.

У саопштењу Европске комсије истиче се да би Турска би требало да обезбеди најшири могући национални консензус око уставних амандмана, имајући у виду тесан резултат референдума о уставним реформама.

 

«Имајући у виду тесан резултат референдума и далекосежне последице уставних амандмана, позивамо турске власти да настоје да обезбеде најшири могући консензус о њиховој примени», наводи се у саопштењу ЕК, пренео је Ројтерс.

 

То су заједнички саопштили шефа ЕК Жан Клод Јункер, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан.

 

Генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд поручио је да би турско руководство требало би пажљиво да размисли о својим наредним корацима, имајући у виду тесну победу присталица уставних реформи.

 

Како је нагласио у саопштењу, «од изузетног значаја» је обезбедити независност судства у складу са принципом владавине права, које је гарантовано Европском конвенцијом о људским правима.

 

Према његовим речима, Савет Европе, чији је Турска пуноправни члан, спреман је да подржи земљу у том процесу, пренео је Ројтерс.

 

Подсетимо, у  Турској је јуче одржан референдум на којем је око 55,3 милиона Турака одлучивало о увођењу председничког система у тој земљи, односно давању знатно веће моћи турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану који би у том случају ;могао да остане на власти до 2029. године.

Извор РТС

 

Тагови: ; ; ;