Председништво БиХ примило је допис Министарства одбране БиХ у вези са прославом Дана Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ и Дана Војске Републике Српске, а којим се од Председништва БиХ тражи став у вези са програмом прославе и обраћањем председника Републике Српске на централној свечаностии, каже се у изјави председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића.

 

 

Иванић наводи да је неприхватљиво да програм прославе Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, који, по закону, баштини традицију Војске Републике Српске и, у складу са том баштином, подразумева и традиционално обраћање председника Републике Српске, буде предмет нове политичке кризе у БиХ.

«Непримерено је да се институцији председника Републике Српске, који је био врховни командант Војске Републике Српске, покушава забранити обраћање на прослави Дана Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, који наставља да баштини традицију Војске Републике Српске», сматра Иванић.

Он наводи да се дописом, којим се тражи изјашњење Председништва БиХ, наставља пракса негирања постојања Републике Српске и њених институција.

«Та пракса у БиХ започета је оспоравањем обележавања 9. јануара, Дана Републике. Оваквим приступом, непоштовањем Републике Српске и њених институција, те сталном производњом политичких криза, сваки дан је све мање Босне и Херцеговине. Очигледно је да у БиХ постоје политичке снаге којима те кризе требају, а те политичке снаге не долазе из Републике Српске», наведено је у изјави предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића.

 

 

БН

Тагови: ; ;