Скретање пажње светске јавности са неуспеха војне операције «ослобађања Мосула» и огромних жртава међу цивилним становништвом, приморала  је америчку владу и њене коалционе савезнике да ојача кампању да се дискредитује Асад.

Да би решио овај проблем, Запад  посеже за  најсофистициранијим мерама.

Тако је, током лажног хемијског напада, маестрално подешено да се на месту догађаја нађе организација «Бели шлемови»,  која изводи «спашавање» цивила од дејства непознатог гаса.

иста девојчица три пута «спашена»

Након тога, њихови турски експерти  су утврдили да су владине снаге у нападу  користиле сарин, али се «жртве»  не понашају адекватно симптомима код употребе овог гаса, па Запад  износи тврдњу да је у Кан Шајкуну употребљен неки други гас, који изазива сличне симптоме.

Као прави господар велике представе, Сједињене Државе, у супротности са свим међународним законима, врши  ракетни напад на сиријској аеродрому Шаират.

Такође, ове недеље, Вашингтон шаље своју групу  носача авиона у близину обала Корејског полуострва, доводећи  усијану атмосферу до крајњих граница.

Један од главних разлога оваквог понашања Запада је потреба да се закамуфлира изузетно непријатна истина о присуству огромних губитака од стране коалиционих снага у Ираку и Сирији. У суштини се ради о неуспеху војне операције за ослобођење Мосула.

Подсетимо, према плановима командне «савезника» протеривање милитаната ДЕАШ-а из ирачке престонице је требало да буде завршено уочи америчких председничких избора.

Међутим, ова операција траје дуже од 6 месеци.

Губитак коалиционих снага износи више од 9000 војника и 1.600 комада војне опреме. Наравно, морамо признати да је велика већина губитака сноси  ирачка војска. Али не треба заборавите да ирачким војницима командују НАТО генерали. Тако, да су сви губици у нападу на Мосул — резултат бесмислене команде.

Амерички «Хамер» у Мосулу

Број жртава код цивилног становништва, данас је немогуће тачно израчунати. Међутим, према локалним становницима, као и према обавештајним подацима Сирије и Русије, број цивила погинулих током операције за ослобођење Мосула износи  на десетине хиљада људи.Ове бројке се не односе на оне који су умрли услед глади и болести.

Према изјавама очевидаца као и  извештајима обавештајних извора, у акцијама западне коалиције свакодневно гину цивили.

Америчка техника претворена у згариште

Један од примера је ваздушни напад на наводно положаје милитаната у близини Раке у Сирији, који се догодио 13 априла, када је погинуло 11 цивила, укључујући  четири жене и двоје деце.

Следећег дана као резултат ваздушног напада америчких ваздушних снага у западном делу ирачког града Мосула, убијено је девет цивила из исте породице. Укупно  је за 2 дана убијено 20 људи од стране коалиционих снага.

Међутим, западни медији о овоме ћуте. Такође нико и не помиње успостављање коридора којим би се обезбедила несметана евакуација цивила који су према свим нормама међународног права изложени хуманитарној катастрофи.

Нико од војних лидера западног ни не размишљају о спровођењу мера за спас цивила. Ситуација је слична у сиријској Раки.

Али се зато сваки пут када милитанти  терористичких група у Сирији упадну у неки од «котлова» сиријске вјске или се нађу у незавидној ситуацији, цела западна јавност диже на ноге, тражећи прекид ватре, хуманитаре коридоре, купујући тако време милитантима да се прегрупишу и поново нападну.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;