Дописник «Руског пролећа», који се налази у Сирији, разговарао  је са бројним командантима сиријске војске о неким тактичким моментима рата, као и проблемима сиријских оружаних снага.

Према мишљењу већине официра, са којима је дописник био у стању да говори, упркос значајним успесима сиријске војске, завршетак борбе са побуњеницима из сиријске опозиције и милитантима терористичких група је још далеко.

Чак иако је финансирање и пријем нових кадрова однедавно приметно смањено , милитанти  се и даље фанатично боре на фронту.

Сиријска војска и влада  признају да није  све тако глатко. Главни проблем је банално недостатак војника који могу да се носе са свим проблемима са којима се суочавају на фронту

Јер, поред офанзивних дејстава који успешно воде владине снаге, њихов задатак је и да се заштите ослобођени градови и села од милитаната, који не пропуштају и најмању прилику да поврати изгубљене територије.

Да би то урадили у сваком селу војска оставља мали гарнизон. И као резултат тога, понекад сиријска војска нема на располагању довољно  бораца за брзу и успешну офанзиву.

Такође,  још један важан фактор је  «герилско ратовање», где веће јединице владиних трупа нису довољно ефикасне против малих мобилних група милитаната.

Према војним изворима, за борбу против таквих милитантних група, као и изненадним и неочекиваним муњевитим нападима на непријатељске линије, у провинцији Хама почели су да се користе  борци једне нове јединице — «Туран» ( судећи по шевронима  који носе на униформама), њих укупно 800 до 1.200.

Различите униформе, од совјетских «авганистанки» до модерних «мултикамова», као и разних оружја из Совјетског периода до оружја  иностране производње, може да указује да борци из ових јединица  вероватно припадају актуелним модним новитетима у модерном ратовању — приватним војним компанијама.

Појава ових група на страни владиних снага требало би да буде сигнал за милитанте да се сада боре против представника добре половине бившег Совјетског Савеза, што значи следеће: да су дани њихових терористичких  активности на сиријском тлу одбројани.
 

Тагови: ; ; ; ; ;