Дарко Вуковић, командант Морнарице Војске Црне Горе и капетан бојног брода, навео je да је Морнарица спремна да одговори свим изазовима на мору, а пре свега обавезама и задацима које намеће сада већ извесно учлањење у НАТО алијансу.

У разговору за Побједу Дарко Вуковић истиче да је Морнарица Црне Горе последњих година обавила интензивне припреме како би била спремна за изазове и одговорности које је очекују након пријема државе у НАТО.

«У мају је НАТО самит и већ је најављено да је Црна Гора за столом, тако да је то датум када би све требало да буде готово. Морнарица је апсолутно спремна јер је усвојила стандарде у разним областима, када је реч о војној алијанси. Постоји читав низ НАТО програма и пакета које спроводимо уназад десетак година. Има још доста посла, али оно тежишно смо већ одрадили од када је држава потписала Партнерство за мир», објашњава Вуковић.

Подсетио је да је у 2016. години Морнарица имала низ поморских вежби у територијалним водама, али и у иностранству.

Говорећи о предности чланства у Алијанси, наводи да се, између осталог, отварају сви програми у домену војне струке.

«То значи да имамо приступ свим вежбама и учешћу у заједничким активностима, као и модернизацији и развоју опреме. На пример, коришћењем био-дизел горива на нашим бродовима дајемо активан допринос заштити животне средине и повећању ефикасности рада наших бродова, као и приступ читавом другом низу пакета и програма. То пружа могућност нашим војницима за обуку у свим респектабилним НАТО центрима», истиче командант Морнарице Војске Црне Горе.

Наводи да су припадници Морнарице Војске Црне Горе учествовали у АЈСАФ мисији као подршка у Авганистану, као припадници пешадијског вода или као официри на команди на одређеним штабним дужностима.

«Имамо и официре који су у оквиру НАТО командне структуре у НАТО организацији, официре и у НАТО команди у Бриселу, Напуљу, на другим позицијама», навео је Вуковић.

Командант наглашава да је Морнарица транспарентан део система одбране и да заједно са другим институцијама јача државне капацитете за одговор на потенцијалне кризе, које могу угрозити безбедност црногорског мора.

«Са сигурношћу могу тврдити да је Јадран безбедно и сигурно море за све активности, чему доприноси и добра регионална сарадња и интеграциони процеси са ЕУ и НАТО. Свесни смо да се безбедност и сигурност Јадрана не може посматрати одвојено од безбедности и сигурности Медитерана, а један од механизама за тако нешто јесу и интеграције у ЕУ и НАТО. И друге европске државе су искористиле та два механизма, обезбедиле своју поморску привреду и заштитиле своје море», истиче Вуковић.

Изазови, ризици и претње на мору су разнолики, а појављују се и нови, попут илегалне емиграције, са којом прете и криминалне радње, кријумчарење дроге, оружја, потенцијалног оружја за масовно уништење, а није искључена ни могућност тероризма на мору.

«За сада, на срећу, немамо таквих индиција, али свесни смо да потенцијална опасност постоји. Улажемо велике напоре заједно са државама региона да на обавештајном нивоу пратимо ситуацију, па иако то није у искључивој надлежности Морнарице и Војске, пружамо помоћ и подршку», подвукао је командант Морнарице Војске Црне Горе.

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ; ;