Ирачка федерална полиција саопштила је ликвидирала у Мосулу једног од војних лидера терористичке групе «Исламска држава» (забрањена на територији РФ), познатог под надимком Абу Хаџир ар-Руси, а који је можда са територије Русије.

Према речима генерал-потпуковника Раеда Шакера, он је ликвидиран у током ракетних удара по његовом штабу у насељу Ал Саури у западном Мосулу.

Раније је ирачка војска саопштила да је ликвидирала терористу познатог као Абу Марија ар Руси, за кога се такође претпоставња да је са територије РФ, а који је био задушен за нафтне деривате унутар терористичке организације «ИД», и једног од војних команданата «ИД» Абу Муџахира ал-Руса.

Безбедносни званичници још увек не могу даутврде и саопште пуна имена убијених теросриста, нити њихову националност, наглашавајући међутим, да «судећи по надимку, они могу бити пореклом из Русије», наводи се у саопштењу полиције.

Операција Ирачке војске и коалиције предвођене САД за ослобађање Мосула је почела у октобру 2016., када је ослобођен источни део града. У фебруару је премијер Ирака најавио почетак ослобођења западног дела града. У марту су владине снаге изашле са саопштењем да су потпуно окружили терористе «Исламске државе» у Мосулу и уништили њихову комуникације са милитантима у Сирији. Ирачке снаге безбедности су саопштили да су преузеле контролу над две трећине западног дела града.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;