Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да, ако перспектива за чланство западног Балкана у ЕУ настави да бледи, не може да се искључи уједињење његове земље и «Косова».

Он је, у интервјуу за бриселски «Политико», казао да неки албански националисти желе да виде Албанију уједињену са Косовом. Рама је истакао да то није његова жеља, али да је могућа опција у случају затворених врата ЕУ. Истакао је да је једини начин да се одрже мир и сарадња на Балкану да европска перспектива остане јасна, и да емоције према Унији остану позитивне.

«Нико не жели да тражи мале савезе, сви желе у велику унију. Али ако нема наде, нема перспективе, нема места, онда, наравно, мали савези могу да се догоде», објаснио је Рама.

Он упозорава да би одустајање од даљег ширења ЕУ водио ка дестабилизацији читаве Европе.

Рама је указао да би Босна и Херцеговина и Македонија биле посебно рањиве ако би се поново отворило питање граница.

Уколико би «Балкан полудео», због обустављања проширења Уније, грађани Европе би доживели ноћну мору и регион би постао сива зона у којој би други актери имали јачу улогу од Брисела, упозорио је он.

Подвукао је да би одустајање од даљег процеса ширења значило дестабилизацију читавог континента.

Нагласио је да постоји проблем у схватању, недостатак визије и неразумевање да је региону потребна Европа, али и да је Европи потребан Балкан.

Казао је да не види нови рат у региону као «први сценарио», али додаје да смиривање тензија веома зависи од ЕУ и САД.

Подршка чланству у ЕУ у Албанији и другим земљама региона остаје високо, како каже, и поред растућег скептицизма у Србији и Македонији.
Рама истиче да и поред проблема ЕУ остаје нека врста «магије» за западни Балкан, као што је била за земље осниваче после Другог светског рата, и наводи регионалне лидере да више сарађују.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;